Zoeken
  • Praktijk Zonnekracht

Aandacht voor de inademing

Hoe vaak hebben wij wel niet de behoefte om even niks te doen, niks te hoeven, even stil te zijn, te rusten? Zijn in de natuur, stil te staan en een teug frisse zuurstof in te ademen aan zee of in het bos…


En hoe vaak honoreer jij deze behoefte?


Bij zingen en stembevrijding is er veel aandacht voor het (moment van) inademen, voor even niks hoeven, in de leegte te zijn, en contact te maken met jezelf.

Met de inademing geef je jezelf voeding, zowel letterlijk door zuurstof tot je te nemen als figuurlijk in de zin van rust, stilte, leegte, ruimte, zijn En in die rust ga je vanzelf meer voelen.


In onze maatschappij is er weinig tot geen aandacht voor de inademing We zijn voornamelijk gericht op de uitademing: het geven, het doen, produceren. Het kan zo ver oplopen dat je er zelfs van kan gaan hyperventileren. Of er verzuurde pijnlijke rug-, nek- en schouderklachten van krijgt, want….te weinig zuurstof.


Het mooiste zou zijn als die twee in balans zijn, zodat je in verbinding met jezelf (inademen) kan uitreiken en geven (uitademen) Dan wordt het totaalplaatje een ontspannen ademhaling, een ontspannen leefstijl.


Hoe gek is het dan eigenlijk dat we in onze westerse cultuur daar zo weinig ruimte voor maken? Snel inademen, en weer door. Die gejaagdheid maakt ons kapot en ziek. Want we slaan het moment van voeding over.


Met mijn autistische vriend heb ik geleerd om leegte en stilte in te bouwen in mijn leven, en ontdekt hoe wel ik daar op vaar. Wat voor een creatie en inspiratie daar als vanzelf uit voort komt Nog steeds vind ik dat een wonder.


Wist je dat het woord inspiratie komt van het woord inspirare, en dat dit inademen betekent in het Latijn?


Aandacht voor de inademing dus. Uiteindelijk vaart de productie, het leveren en geven, de uitademing daar ook beter bij. Een uitademing kan niet eenmaal niet zonder een inademing Beide definiëren elkaar en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Als mens kunnen we dus geven, en dat blijven doen, als we ook ruimte inbouwen voor het inademen: het even niks hoeven, het even niet weten, gewoon zijn.


Ik zeg niet dat het makkelijk is. Maar om uit die gejaagdheid te komen en de naar buiten gerichtheid, zul je keuzes moeten maken, prioriteiten moeten stellen, ruimte moeten maken voor de inademing. Anders blijf je in dat cirkeltje rondrennen.


Door dit te doen ga je ervaren dat geluk binnen in jou zit i.p.v. buiten jou Dus durf jij los te laten, toe te staan dat je echt even niks hoeft, het even niet te weten, in die leegte te vertoeven?


Er is een moment van inademing en uitademing. Neem dat moment ook.


You are worth it!
#ademhaling #stembevrijding #ruimte #goedezelfzorg #balans #zelfwaarde #persoonlijkeontwikkeling #moed #durf #loslaten #innerlijkestem #ontspanning

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven