Zoeken
  • Praktijk Zonnekracht

Aanvaarden en het niet-weten

Vandaag mag ik weer :) De start van het tweede opleidingsjaar stembevrijding!


Een jaar geleden startte deze reis, en was het eerste blok in Amsterdam. Dat thema ging over aanvaarden en niet-weten. Aanvaarden hoe het nu is, zonder druk om te moeten veranderen of jezelf aan te sporen tot aanvaarding. Dat laatste is namelijk ook een soort druk ;)

Aanvaarden heeft, zoals Jan Kortie, een van de docenten van de opleiding, zegt: niet zo veel te maken met iets doen, maar eerder met iets zien, iets waarnemen in de letterlijke betekenis van dat woord: voor WAAR nemen.


Aanvaarding in het niet-weten, het waarnemen zoals het is, met alle pijntjes, angsten en onzekerheden die er ook af en toe zijn.

Aanvaarden is niet altijd even makkelijk. Vaak vinden we er van alles van, werken keihard om de situatie te veranderen en als we bereid zijn te aanvaarden zetten we er vaak druk op: ik moet het accepteren, ik moet het goed doen, het moet nu aanvaard zijn!

Ik heb een behoorlijk lesje aanvaarding gehad de afgelopen jaren met mijn burn-out. Veel wat ik eerst altijd kon, kon ik niet meer. Een lekkere stevige wandeling van een uur? Nou, mmmm, hooguit 5 min. Afwassen…en dan weer naar bed. Een uur kletsen met een vriendin? Kotsmisselijk was ik daarna. Het kon gewoon niet meer. Ik moest stoppen.

Dan staat je wereld flink op zijn kop, en dat weet je het even niet meer. Op een gegeven moment kon ik niks anders meer dan me eraan overgeven, de situatie accepteren voor wat het was en aanvaarden dat ik het even niet wist. Best eng om het niet te weten, en te laten voor wat het is. Niets voor niks heb ik er lang tegen geknokt ;) Tegelijkertijd vond ik er ook een soort rust in. Even niet meer hoeven, doen, weten, maar zijn, loslaten, en vertrouwen.

Wat ik een jaar geleden voor het huiswerk van de opleiding schreef over niet-weten:

"Het niet-weten en het durven niet te weten was een herkenbaar thema van de afgelopen jaren. Ik heb de laatste twee jaar (herstelfase van mijn burn out) niet geweten wat en hoe ik verder mijn leven zou vormgeven, en dat durven los te laten, en vertrouwen te hebben dat het op mijn pad zou komen zodra ik er aan toe was, vond ik eng en tegelijkertijd ook heerlijk bevrijdend, en waarin ook een verlangen van mij leefde: willen leven vanuit overvloed, en doen wat echt bij mij past, en daarvoor te durven gaan staan."


Er valt in deze tijd denk ik veel te aanvaarden en veel weten we niet. Zekerheden vallen weg, veel is anders, mensen zitten in angst, worden voorzichtig en afwachtend of gaan juist het gevecht aan. Wat als we accepteren dat het zo is, en het nu even niet weten? Gewoon zijn. Te voelen. Durf jij het niet te weten? Wat kom je dan tegen in jezelf?

Ons ego wil graag zekerheid en doet daarom erg zijn best om alles te weten, te kennen, zekerheden in te plannen. Maar eigenlijk weten we niet zo veel, en is niks in het leven echt zeker. Ik vind dat best een spannende gedachte. Maar ik kan nu ook zeggen dat ik dat een geruststelling vind. En heb de ervaring dat het heerlijk is om niet te weten. Aanvaarden dat ik het niet weet brengt mij dichter bij mezelf, ga ik van mezelf uit, en dat brengt mij terug in het hier & nu. Te voelen dat ik echt leef, nu op deze aarde, in deze situatie, in deze omgeving.


En het blijft spannend, ook bij het online zetten van deze blog. Ik weet niet hoe en wat andere mensen hiervan denken en welke reacties er komen. Haha ik voel, neem waar en ik besluit: ach ik weet het niet ;) Dat is okay. Ook voel ik sterk dat ik hier graag iets over wil delen. Dus ga ik van mezelf uit, zet ik deze blog online en aanvaard dat ik het niet weet.


Herken je hier iets in? Worstel jij hier ook mee? Kom je van alles tegen, weerstand, angst, onzekerheid alleen al bij de gedachte van niet-weten en aanvaarden? Dat kan ik me voorstellen, vooral in deze Corona tijd waarin veel toch anders gaat dan gebruikelijk.


In de herfst organiseer ik daarom drie verdiepingsmiddagen stembevrijding waarin we ingaan op deze thema's van aanvaarden, loslaten, naar binnen keren en in contact komen met jezelf, jouw gevoel. Zie ook het Facebook event: Herfst Driedaagse Stembevrijding.


#aanvaarding #zelfbewustzijn #stembevrijding #persoonlijkeontwikkeling #zelfvertrouwen #incontactmetjegevoel #innerlijkewijsheid #inverbinding #leefjouwleven #hierennu


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven