Zoeken
  • Praktijk Zonnekracht

Expressie is het tegenovergestelde van Depressie

Bijgewerkt op: 27 sep. 2021Depressie gaat naar binnen en houdt vast. De energie in jou kan niet naar buiten. Wat in jou leeft wordt gedempt. Je voelt je gevangen, leeg en verloren.

Expressie gaat naar buiten, wat in jou leeft wordt in contact gebracht met de buitenwereld, kan naar buiten stromen. Expressie lucht op en geeft ruimte.

Alles wat we vasthouden van binnen doet ons geen goed. Het maakt ons ziek. Wat vast blijft zitten vormt zich om tot ziekte.

De huisarts en trauma expert Gabor Mate omschrijft in zijn boek 'Wanneer je lichaam nee zegt' dat de patronen die je als mens ontwikkeld hebt, vaak ontstaan in je kindertijd, ervoor zorgen dat je bepaalde emoties, die te eng zijn om te uiten of om überhaupt te voelen, diep weggestopt en onderdrukt worden. Deze patronen maken je ziek.


Mensen met een bepaald ziektebeeld, zoals ALS, migraine, én zelfs kanker, zijn, volgens Gabor Mate, te herleiden tot deze ingehouden emoties en patronen.


En dat is ergens ook weer logisch. Als je ervan uit gaat dat alles energie is, zowel in en om ons heen, en dat energie wilt bewegen en stromen. Wat gebeurt er dan als deze vastgezet wordt? Naar binnen toe slaat? Dan zit daar zo'n opgebolde energieblokkade in je lichaam. Ergens moet deze een uitweg vinden. Want zoveel energie opgekropt, zoals een bal die je tevergeefs onder water probeert te houden, op een gegeven moment moet die eruit. En dat gaat zich uiten in bepaalde ziektebeelden.


Dus de sleutel om goed voor jezelf te zorgen, jezelf gezond te krijgen en houden, is dus het doorvoelen én uiten van je emoties. Zodat je geen overvolle emotionele vuilnisbak blijft. Maar een emotionele schoonmaak houdt. Dat je jouw emotionele huishouding op orde hebt.

Het is dus echt van levensbelang jezelf daar serieus in te nemen. Voor je eigen welbevinden, je eigen geluk en gezondheid.

Het is natuurlijk heel spannend om je emoties te uiten. Dat ben je niet gewend. Daarom is het zo belangrijk om dit in een veilige bedding te doen. Om zo een nieuwe ervaring op te doen.


Ieder van ons heeft een bepaald stuk in zich wat spannend is om te laten zien en uiten. Voor de één is dat boosheid. Überhaupt boosheid voelen. Daar kan een enorme blokkade op zitten, en een oordeel: je mag niet boos zijn, je moet lief zijn. Voor de ander is het verdriet. Moeite hebben met huilen, jezelf groot houden. Als je vroeger niet gehoord bent in je verdriet, of teleurstelling, dan slik je het in, en dan hou je het vast. Dan krijg je die welgehoorde brok in je keel. Dat is echt letterlijk een blokkade die iets vast houdt, en voorkomt dat je gaat huilen.

Maar hoe heerlijk en bevrijdend is het om een keer ongegeneerd te gaan huilen? Wat lucht dat op! Dat dit er mag zijn van jezelf. En ook dat dit spannend is! Dat je dat ook erkent en dat het er mag zijn! Wat bevrijdend en een ruimte geeft dat!


En dat is waar stembevrijding ontzettend bij helpt. Bij het voelen, zakken in jezelf, naar binnen toe gaan. Je eigen stem voelen, en laten horen, wat allemaal weggestopt is. Om daar weer ruimte aan te geven. Daar gehoor aan te geven. Zodat jij jezelf kunt helen. Daar is waar de heling plaats vind.


Zodat die vastzittende emoties weer kunnen stromen. En jij je eigen innerlijke kind delen kunt voelen, erkennen, omarmen en troosten door ze te erkennen dat ze er mogen zijn die gevoelens. En die dan ook te laten horen in een groep of aan mij, en eigenlijk daarmee aan jezelf. En daardoor voel je je zo een ruimer, bevrijd mens door.


In dit proces worden weer kleine stukjes geheeld. Die kunnen smelten. Die zitten niet meer zo verhard en vast in je systeem. Daar heb je dan ook geen last meer van. Het schuurt niet meer. Zit niet meer zo opgekropt. En daar ben je natuurlijk ook niet in één keer. Elke keer is een kleine schoonmaak dat je jezelf hoort en bevrijd.


Ik vind het zo een mooi beeld. Het tegenovergestelde van depressie is expressie. De is naar binnen. Ex is naar buiten. Dus het uiten ervan. Niet meer binnenhouden. Van je hart geen moordkuil maken. Dat is waar stembevrijding over gaat.


Als je het verlangen voelt hier stappen in te zetten, omdat je voelt dat je hier iets in te helen of zoeken hebt. Wacht dan niet langer. Jij bent het waard om je gezond en gelukkig te voelen. Maak een afspraak voor een eerste kennismakingssessie stembevrijding (online is ook erg goed mogelijk) of besluit gelijk voor het persoonlijk Zonnekracht stembevrijdingstraject te gaan.


Liefs, Elisa

.

.

#stembevrijding #heling #emoties #trauma #innerwork #expressie #depressie #gezondheid #healing #gelukkigzijn #persoonlijkeontwikkeling #breathwork #ademwerk #lichaamswerk #bodymind

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven