Zoeken
  • Praktijk Zonnekracht

Hoe blijf je verbonden met jezelf en elkaar?

Wat is verbinding?


Verbinding voor mij is resonantie. Iets raakt je, en je voelt dat dit iets met je doet. Iets dat iemand zegt of doet, komt bij jou binnen. Het klikt in elkaar. Je voelt dan een JA (of een NEE). Van binnen weet je dat het klopt. Je bent in contact met jouw innerlijk weten, een soort alwetendheid. Vaak krijg ik dan in mij een warm gevoel, meestal in en rondom mijn hart. En dat is ergens ook wel logisch, want wat resoneert valt samen, en dat versterkt een bepaalde frequentie of energie, en daarmee ontstaat er warmte.

De juiste omstandigheden scheppen

Dit iets kan ik voelen als ik met iemand ben, maar ook als ik in rust ben, in gezelschap van mijzelf, kan ik verbinding ervaren. Een verbinding voelt dan als een vredig middelpunt, waar stilte heerst, een diepe rust, een diep weten. Meestal heb ik daar ondersteunende activiteiten vooraf voor nodig, zoals een meditatie, yoga, stembevrijding of zijn in stilte in de natuur. En dat is ergens ook weer logisch, want de omstandigheden buiten mij zet ik dan in lijn met mijn binnenste, zodat het resoneert en stil kan vallen. Buiten stroomlijnt dan met binnen. Dan ontstaat stilte, en kan je gaan voelen.


Openheid in aanwezigheid


In stilte ontstaat verbinding. Ik kan mezelf dan beter voelen, afgestemd zijn op mezelf. En ook voelen wanneer iets goeds voor mij is, wanneer ik een JA voel, en wanneer iets niet goed voor mij is, wanneer het een NEE is. Er is dan openheid. Openheid in aanwezigheid. Dingen die daar bij helpen zijn goed voor jezelf zorgen, zoals een lekkere massage ontvangen, door het bos wandelen, mediteren en durven, durven trouw aan jezelf te blijven, in je eigen kracht te blijven staan. Dat NEE zeggen, JA zeggen is tegen jezelf. Dan blijf je in verbinding met jezelf. En zelfs dan (of juist dan!) kan er verbinding ontstaan met die ander. Er zit dan geen ruis op de lijn. Een heldere, liefdevolle nee is vaak prettiger te horen, dan een onduidelijke ja (verbloemde nee). Die verbinding is dan in het laatste geval verstoord.

Heldere grenzen

Heldere grenzen betekent dus ook verbinding. In het eerste geval, omdat je verbonden en trouw aan jezelf blijft, en in het tweede geval integer en helder naar die ander. Zo blijft de lijn open, en kan het stromen tussen jullie heen & weer, en heb je dus verbinding. Dus nee zeggen als je een nee voelt, en ja, volmondig ja zeggen als je die voelt! Hoe heerlijk en bevrijdend is dat? Durf jij volmondig ja te zeggen als je een ja voelt? Volg jij jouw eigen verbinding? Zijn jouw grenzen helder en voelbaar? Heldere grenzen krijg je door te vertragen, tijd te nemen, te voelen in je lichaam: wat wil ik, wat voelt goed? Daar bewust van te worden en de tijd voor te nemen.

Gek genoeg, in ruzie ontstaat verbinding

Verbinding kan - gek genoeg - juist ontstaan tijdens of na een ruzie of confrontatie. Ik schrok daar eerst van. Mijn natuurlijke neiging is om daar van weg te blijven of lopen. Bang voor de boosheid en hardheid in die ruzie. Ik heb nu mogen meemaken - yep I feel so blessed - dat er juist meer verdieping in het contact kan ontstaan, meer verbinding, meer begrip over en weer. Want wat ruzie en confrontatie in essentie wilt, is weer de balans herstellen, zodat het weer kan stromen en resoneren, oftewel verbinden.

Wederkerigheid

Daar zit ook een bepaalde wederkerigheid in. Dat beide kanten open staan voor elkaar, elkaar proberen te begrijpen, inleven én in hun eigen kracht blijven staan. Dus niet te gaan pleasen (en jezelf daarmee verliezen in de ander) en niet te blijven volharden in het eigen gelijk of pijn (daarmee niet de openheid creëren voor en met de ander).

* Wat gebeurt er bij pleasen?

In pleasen stem je jouw frequentie af op die van de ander. Dat resoneert dan wel, maar het versterkt elkaar niet. Niet op een constructieve manier in ieder geval. Je gaat dan weg van je eigen innerlijke energie, jouw bron.

* Wat gebeurt er bij volharden?

In het volharden blijf je gesloten voor die ander’s energie, en is er sowieso geen kans op resonantie. Het gaat om die openheid, elkaar zien, horen en begrijpen en in je eigen kracht blijven.

Vanuit je eigen kracht openen… Dan kan het weer stromen tussen elkaar, in elkaar klikken en dus resoneren.

Mezelf toestaan dat ik niet zo veel hoef en moet

Wat mij ook helpt om in verbinding te blijven is mezelf toestaan dat ik niet meer zo veel moet en hoef. To-do lijstjes helpen mij om gefocust te blijven, zodat er een juiste, kloppende manier van spanning is waarin mijn energie kan blijven stromen, en er dus dingen gedaan kunnen worden. Maar als die to-do’s leidend en bepalend worden, de regie overnemen, en ik erachter aan ga hollen, dan ben ik de verbinding kwijt. Dan heeft mijn hoofd het overgenomen. Wat mij dan helpt is bewust vertragen, een pas op de plaats maken. Zodat er weer stilte en rust ontstaat, en daarmee openheid en aandachtigheid.

De tijd bewust nemen

Wat ik daarbij ook geleerd heb, is tijd nemen om dingen te verwerken, zodat het kan zakken in mijn lichaam, zodat ik het kan voelen, doorleven, het kan landen en integreren in mijn leven. I.p.v. maar doorhollen en doorgaan zodat ik eigenlijk helemaal geen tijd en ruimte heb om te voelen en te verwerken. Mijn emotionele rugzak wordt in dat laatste geval steeds voller en zwaarder. En ja, dan ga je richting overspannenheid, gestresst zijn, haastig, hyperventilatie, kort lontje, en de overtreffende trap een burn out of een andere zware categorie klachten die je niet wilt en liever voorkomt.

Synchroniciteit


Verbinding is ook synchroniciteit. Als je open staat, en je bent afgestemd op jezelf, en goed gegrond, dan ontstaan er soms dingen die toeval lijken, maar die je eigen toevallen. Die precies op het juiste moment gebeuren zonder dat je dit gepland hebt. Dat vind ik zo mooi! Zo gaf ik bijv. in de herfst een workshop stembevrijding over loslaten. De herfst is het seizoen waarin los gelaten wordt, de bomen die bladeren laten vallen, de natuur die zich terugtrekt. Ik kwam erachter op de dag zelf, dat het ook Samhain was (een keltisch jaarfeest waarin het oude losgelaten wordt voor een nieuw begin). En ik was die dag ook nog eens net begonnen met mijn menstruatie, ook loslaten. Mijn workshop had ik niet bewust op die dag gepland, en toch stond alles in het teken van loslaten. Alles is verbonden.

Je hoeft er eigenlijk niet veel voor te doen

Dat brengt mij ook op het volgende. Eigenlijk hoef je er niet veel voor te doen. En dan ontvouwt het leven zich vanzelf wel. Wat je wel kan doen is verbonden zijn en blijven met jezelf. Daar tijd voor inbouwen, bewust nee en ja zeggen, goed voor jezelf zorgen, zodat je afgestemd en in contact met jezelf leeft. Soms is dat een kwestie van prioriteit en soms zitten daar nog belemmerende gedachten, angsten of onverwerkte emoties bij, die eerst een plek mogen krijgen. Die hun ruimte mogen krijgen. Als je dit nou moeilijk vind, dan zijn er hele fijne manieren om die emoties een plek te geven en te verwerken, zoals craniosacrale therapie, emotioneel lichaamswerk en ook stembevrijding.


#stembevrijding #bewustzijn #grenzen #energie #vertragen #openheid #verbinding #pleasen #zelfzorg #persoonlijkeontwikkeling #synchroniciteit #aanwezigheid #toestaan #wederkerigheid #jouwkracht #trouwaanjezelf

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven