Zoeken
  • Praktijk Zonnekracht

Jij hebt de sleutel in handen

Bijgewerkt op: 4 nov. 2020

Jij hebt de sleutel in handen


Vorige week kreeg ik een stuk uit het boek ‘De Keuze’ van Eva Egers voorgelezen. Eva Egers is een overlevende van kamp Auschwitz, en is later psychotherapeut geworden.

De zin die mij raakte was: heling is geen weg terug naar herstel, maar het vinden van een nieuwe weg. Dat kan ik beamen vanuit het proces dat ik de afgelopen jaren doorlopen heb in mijn burn-out. Eerst was er de wens terug te willen - en de poging om te herstellen - naar mijn oude, vergelijkbare energieniveau. Naar wat ik vroeger allemaal kon en deed. Maar ik ben gaan inzien dat dit vechten was en vasthouden aan het verleden.


Doordat ik steeds opnieuw terugviel, en dankzij de duur van mijn burnout, begon ik gaandeweg een andere manier van leven te krijgen. Een leven meer ge-ent op gevoel, rust, ritme, ruimte dat ik mag zijn wie ik ben en hoe ik me voel, meer in het ritme van de natuur i.p.v. het gejaagde doorstomende ritme van de maatschappij. Oftewel gaandeweg vond ik mijn nieuwe levensweg.


Slachtoffer worden en slachtoffer rol

Eva Egers heeft het ook over slachtofferschap. Je kan slachtoffer worden van iets, zoals iemand die slachtoffer wordt van een ongeluk waardoor je in het ziekenhuis belandt, of zoals ik die slachtoffer was van mijn burn-out, of zoals iedereen nu op een bepaalde manier slachtoffer is van deze Corona epidemie. Op enig moment in ons leven worden we wel een slachtoffer van iets of iemand. Er is echter een verschil met de slachtofferrol. Deze is optioneel. Je hebt een keuze om te blijven in de slachtofferrol of om daar uit te stappen.


Je hebt de keuze om te kiezen hoe te reageren op de pijn, het verdriet, de onmacht van het heden en verleden. Jij kan de leiding pakken, en kiezen om jezelf niet gevangen te houden, maar vrij te zijn. Zodat je het leven ten volle kan ervaren. Want hoe dat werkt met trauma’s en onderdrukte emoties, is dat je het leven dan ook niet volledig kan ervaren, de levendigheid kan er niet uit, en ten volle ervaren worden. Het leven wordt dan leeg, saai, betekenisloos, zinloos, grijs.

Aanvaarding & leven in het hier en nu


En dan moet ik ook weer denken aan de woorden van Victor Frankl, een andere overlevende van een concentratiekamp. Hij beschrijft dat er twee factoren zijn die uitmaken of iemand overleeft of niet. De eerste is leven in het hier & nu. Mensen die vluchtten in het verleden, in een fantasiewereld, om de erbarmelijke omstandigheden te ontlopen, redden het niet. Degenen die de situatie voor waar aannemen, en zich midden in de verschrikkingen van het kampleven plaatsen, maken een kans op overleving. Zij aanvaarden de huidige realiteit, en verschaffen zichzelf met kleine opdrachten zoals schoenen repareren of zieken bezoeken.


Er zit veel wijsheid in dit soort verhalen, en daar kunnen we veel van leren. Ook nu in de huidige crisis, hoe ga je daar mee om? Voel je je een slachtoffer? Kun je omgaan met de huidige realiteit? Blijf je angstig? Of steek je je kop in het zand? Wil je koste wat het kost terug naar vroeger? Naar het oude normaal? Weerstand en verzet is natuurlijk ook vaak een ontkenning van de realiteit. De vraag is: blijf je in die overleef-modus, blijf je in gevecht, in de slachtofferrol of omarm je de huidige werkelijkheid en gaat ten volle leven, in het hier & nu? Ook al is deze verre van ideaal?

Ik verzette me ook tegen mijn burn-out. Na een jaar vond ik het wel genoeg, en besloot om weer te proberen aan het werk te gaan. Nou, mooi niet…dat gaat niet op wilskracht vanuit het hoofd, mijn lichaam stond aan het roer, en ik werd weer terug geworpen…totdat ik mezelf overgaf aan de situatie en kon aanvaarden dat dit proces zijn eigen tijd en ritme had. Niet-weten wat er komen gaat, hoe het gaat zijn, wat er te wachten staat, is daarmee spannende, daar heb ik een ander blog over geschreven.

Jij hebt de keuze


Het mooie, en troostrijke van de boodschap van Eva Egers vind ik dat je een keuze hebt. In elke erbarmelijke, moeilijke situatie heb jij de keuze hoe hiermee om te gaan. En dit geeft kracht, kracht in jezelf, rust, ruimte, vertrouwen en innerlijk leiderschap.


Vaak zit in pijn, verzet en verdriet een verlangen. Een verlangen naar iets, een bepaald gemis en dat doet pijn. Om het niet te hoeven voelen, projecteren we op de buitenwereld, die we willen veranderen. Maar als we het omkeren, en omdraaien hebben we de sleutel naar onze vrijheid, ons verlangen zelf in handen.


Ik denk dat de Corona crisis een vergrootglas legt op zaken zowel in ons zelf als buiten ons die al niet langer goed liepen, niet in balans waren. Dat wordt nu uitvergroot, getriggered, en kunnen we niet meer om heen. We zijn om in Eva's woorden te spreken: slachtoffer van deze situatie. En dat roept natuurlijk van alles in ons op. Angst, onzekerheid, onmacht, hopeloosheid, woede, etc. Maar weet dat je zelf de sleutel in handen hebt. Jij kan uit die slachtoffer rol stappen. Jij hebt de keuze hoe hier mee om te gaan. Kijk je het aan? Of stop je het weg en richt je jouw emoties op de buitenwereld?

Vind jouw nieuwe levensweg


Met stembevrijding maak je contact met deze emoties. Ze krijgen een weg om zich uit te drukken, waardoor ze niet meer in de weg zitten. Er is gehoor gegeven aan het verlangen, aan het gemis, aan het verdriet. Pijn verlangt er naar om gehoord en gezien te worden.


Dus voel je je machteloos, en weet je niet wat je met jezelf of de gehele Corona situatie aanmoet? Kom dan een keer stembevrijden, maak er contact mee, vind jouw nieuwe levensweg en wordt een leider van je eigen keuzes.


#emoties #innerlijkleiderschap #heling #verlangen #eigenweg #stembevrijding #slachtoffer #corona #crisis #wijsheid #aanvaarding #nietweten #keuze #verzet #pijn #weerstand #vertrouwen #reflectie #omkeren #naarbinnen #voelen #overgave

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven