Zoeken
  • Praktijk Zonnekracht

Mijn bevrijdende ervaring met een mondkapjeHuh? Ja, je leest het goed. Ondanks mijn weerstand tegen een mondkapje, heb ik daarmee een bevrijdende ervaring gehad. Hoe dat zo is gekomen? Je leest het hieronder, of kijkt bovenstaand filmpje.

Weerstand

God, wat had ik een hekel aan dat mondkapje. Ik voelde daar enorme weerstand tegen. Het gevoel dat mijn adem benomen wordt, dat het me belemmerd vrijuit te ademen, en dat het helemaal niet gezond is om zo mijn eigen CO2 in te ademen.

Daarnaast geeft het naar mijn beleving een soort schijnveiligheid, omdat het zichtbaar is, en dus denk je dat je er iets aan doet, en dat geeft weer een gevoel van controle, dat weer de onrust en onzekerheid over een onzichtbaar virus sust en dempt, maar ondertussen helpt het niet om besmetting te voorkomen.

Dan stuit het me tegen de borst om daar aan mee te doen. Alles in mijn lijf verstart en verkrampt dan. Een duidelijk, niet te negeren signaal van mijn lichaam. Hoe daar dan mee om te gaan? Ik kan me er tegen blijven verzetten, maar ik kan ook ervoor kiezen mezelf open te stellen voor een nieuwe ervaring. Dat laatste heb ik gedaan.

Nieuwe locatie Vrijburg: ruimte & verlangen

Vorige week was ik voor het tweede opleidingsblok stembevrijding in Amsterdam. In Vrijburg, een nieuwe locatie, een kerk gebouwd in Amsterdamse stijl in Amsterdam Zuid. Vlakbij de plek waar ik naar de middelbare school ging, en veelal eenzaam en verloren in de pauzes over de straten liep. Nou niet bepaald een hele fijne, vreugdevolle herinnering. En precies daar had ik deze vrijheidservaring! Met mondkapje.


Toen ik de grote immense hal van de kerk Vrijburg inliep, voelde ik mezelf open gaan, en vol ontzag keek ik omhoog, naar die grote immense ruimte. Ik voelde het verlangen om die hele hal te vullen met mijn gezang en stemgeluid! Je moet weten, door Corona hebben we in de opleiding al een paar maanden niet vrijuit kunnen zingen. Alleen een beetje hummen, en neuriën…


Vrijheidservaring

Ik voelde pas wat een gemis en beperking dat was, toen we opeens wel mochten zingen, met een mondkapje op. Bij metingen is gebleken dat bij luid zingen evenveel aerosolen vrijkomen als normaal spreken met mondkapje op.

Dus daar ging ik, met mondkapje en beslagen brilglazen en al, vulde ik die immense ruimte! Wat een heerlijke bevrijdende ervaring was dat! Weer mogen zingen, voluit, met armen breeduit, die hele zaal vullen met mijn geluid, mijn aanwezigheid! En dat allemaal dankzij het mondkapje! Hoe gek kan het soms lopen. Doe mij nu maar een mondkapje, dan mag ik weer zingen! ;)

Nieuwe ervaring

Het leuke hieraan vind ik dat ik een nieuwe ervaring heb. Als ik me door mijn weerstand had laten leiden, dan had ik die niet gehad. Vaak als je weerstand voelt zegt dat iets over (de mate van) het verlangen dat erachter zit. Bij mij was dat vrij zijn, mezelf laten horen, voluit! En nu heb ik met iets dat voor mij als benauwd voelde, gehoor kunnen geven aan dat verlangen.


Waarschijnlijk voelde het extra bevrijdend omdat ik al een paar maanden niet voluit kon zingen. Die grote immense hal nodigde ook uit tot ruimte en verlangde om gevuld te worden met geluid. Dus dat hielp daar zeker ook bij. En gek genoeg, voelde het mondkapje met al dat gezang warm en vochtig aan, en dat gaf weer een aparte sensatie van geborgenheid.

Nuance, levendigheid en kleurrijk

Oftewel, wat ik hiermee wil zeggen is dat het leven vaak niet zo zwart-wit is. Het is geen of-of, het is vaak eerder en-en: en weerstand en verlangen tegelijkertijd. Zo kun je ook en onzeker zijn, en een besluit nemen. Bang zijn en moedig. Enorm verdrietig en dankbaar. Dat maakt het leven in ieder geval een stuk levendiger, en de wereld een stuk genuanceerder, en kleurrijker.

Met stembevrijding ervaar je meestal ook eerst iets van weerstand, onzekerheid en verdriet, om dan door te breken in vrijheid, vreugde en ruimte.

Kom stembevrijden

Waar verlang jij naar? Wil jij ook een kleurrijke, bevrijdende ervaring? Kom een keer stembevrijden in een een-op-een sessie. Nu ook online mogelijk!


Liefs, Elisa#mondkapje #weerstand #vrijheid #vrijzijn #autonomie #kleurrijk #stembevrijding #persoonlijkeontwikkeling #ruimte #verlangen #coaching #geluk #zelfvertrouwen #innerlijkleiderschap

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven