Zoeken
  • Praktijk Zonnekracht

Trouw zijn aan jezelf

Bijgewerkt op: 9 apr. 2021

Wat is dat? Trouw zijn?


Het korte antwoord:

Als je doet wat je voelt. Dus nee zeggen als je nee voelt. En ook ja zeggen als je ja voelt.

Echter, dan moet je eerst wel weten en voelen van binnen waar je trouw aan kunt zijn. Weet je dat? Kun je jouw nee en jouw ja voelen?


Heldere grenzen

Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe het is om niet trouw te zijn aan mezelf. Om maar de lieve vrede te bewaren zei ik ja wanneer ik een nee voelde, om die ander te pleasen en deed ik mijn best goed werk af te leveren, terwijl ikzelf kapot en moe was. Door steeds meer over mijn grens te gaan, verloor ik het gevoel met mezelf, en kende ik mijn eigen grenzen ook niet meer. Dat had ik toen overigens niet door. Wijsheid komt achteraf ;)

Als iemand zei: je moet heldere grenzen stellen, dan kon ik daar niks mee. Het kwam niet aan. Ik dacht: allemaal leuk en aardig, maar ik moet toch dit en dit…Ai, ai, ai dat moeten-monster ;) Ik kan toch niet zomaar iets anders doen? En vooral, iedereen dat dit toch? Dan moet ik dat toch ook kunnen?

Ik was streng voor mezelf (aiii..die innerlijke crititus ;) en plaatste andere mensen en dingen, zoals werk, studie, etc bovenaan mijzelf, mijn eigen innerlijke rust en gezondheid. Helaas is dat iets wat bijna gewoon is in deze maatschappij: hoeveel mensen antwoorden niet standaard: ik heb het druk, druk, druk. Ik moet nog dit en dit. Nee, geen tijd. Poeh, ik ben zooo moe… Ooo vakantie, daar ben ik echt aan toe..


Vroegkinderlijk trauma

Voor mij zijn dat tekenen dat je over je grens zit. We doen onszelf hiermee enorm tekort. Waarom doen we dit? Dit patroon kent vaak zijn herkomst uit vroegkinderlijk trauma. Als bijv. jouw gevoelens als kind niet gezien of erkend werden. Die negatieve, onrustige gevoelens wil je niet voelen, dus stop je ze weg, en ga je in je hoofd leven. Het diende jou dus om jezelf als kind veilig te houden.


Als je dat patroon in jouw leven meeneemt, dan loop je jezelf steeds meer voorbij, en voel je jouw nee steeds minder goed. Jouw grenzen worden dan zo ijl dat ze niet meer voelbaar zijn. Helaas worden ongezonde situaties (altijd druk, stress, pijn schouders, just name it) tegenwoordig in onze maatschappij als normaal beschouwd. Ongezonde situaties worden genormaliseerd.


Verslaafd aan je stresshormonen

Wist je dat je ook verslaafd kunt zijn aan je eigen stresshormonen adrenaline en cortisol? Het altijd maar ‘aan’ staan. Dat als je een rustiger moment hebt, je je eigenlijk snel verveeld voelt, het saai is? En dus weer op zoek gaat naar die high, die kick? Ik herken dat van mezelf in de tijd voor mijn burn-out. Ik plande mijn hele agenda vol met dingen die ik graag wilde doen, zonder dat ik door had dat ik ook rust en echt even niks-tijd nodig had. Ik voelde me pas levend als ik iets ging ondernemen. Wat ben ik zonder dat ik iets doe?

Mijn burn-out was mijn wake-up call. Mijn lichaam zei letterlijk en figuurlijk nee. Ik vond het moeilijk om me daaraan over te geven, niks te hoeven. Dat was ik helemaal niet gewend! Altijd maar in die aan-modus staan. Tsjonge, hoe is het om echt te ontspannen? Weet je dat nog wel?


Dempen van je gevoelswereld & ziekte

Die overload aan drukte op welk vlak dan ook (be it werk, gezin, studie, sociaal) is dus een manier om maar niet te hoeven voelen. Het dempt daarmee jouw gevoelswereld. En ondertussen ontwikkel je chronische stress - altijd maar ‘aan’ staan - dat leidt tot allerlei klachten en ziekten. Als je namelijk maar doorgaat, en onvoldoende nee zegt, dan leidt dit op een gegeven moment tot ziekte (boektip: G. Mate, huisarts, Wanneer je lichaam nee zegt). In mijn geval tot een burnout, maar de huisarts Gabor Mate heeft het zelfs over ziektes als ALS, MS, kanker en ziekte van Crohn om maar een paar op te noemen.

Gek genoeg is het makkelijker om in dit ongezonde patroon door te gaan. Ermee stoppen is eng. Want je weet niet wat je ervoor terug krijgt. Maar dat is hem nu juist. Het leven kun je niet van te voren weten en bepalen. Als dat zou kunnen dan gaat de sjeu en de levendigheid eruit. Om jezelf (opnieuw) te leren kennen, en daarmee dus ook jouw grenzen, zul je eerst door het niet-weten heen moeten. En in dat niet-weten, in die stilte, kun je weer gaan voelen. Dat is eng, omdat veel mensen afgesneden zijn van hun gevoelslichaam. Maar je krijgt er zoveel voor terug!


In contact met je lichaam

Laatst vroeg ik iemand in een stembevrijdingssessie om te benoemen hoe het in haar lichaam voelde. Het lukte haar niet om woorden te vinden. Bij het proberen schoot ze steeds naar haar hoofd, en er vaak ook helemaal uit. Dan was ze echt even weg. Ze was helemaal afgesneden van haar gevoelslichaam. Het voelde daar onveilig, dus schoot ze naar haar hoofd. Zachtjes kon ik haar begeleiden in het aanwezig blijven in haar lichaam, het voelen van haar ademhaling, haar buik, en alleen daar bij blijven is in haar geval al een hele stap.


Sleutel tot bevrijding

Wat hier dus helpt is stilte, ruimte en durven aanwezig te blijven bij jouw lichaam. Zonder het te benoemen, en al te hoeven weten. Het vergt dus geen moeten of heel hard proberen. Alleen jezelf deze stilte en ruimte toe te staan. En dat is een hele moedige stap! Want daarmee kan er van alles loskomen, aangeraakt en gevoeld worden. En wat dat is weet je niet van tevoren. Ik kan je alleen wel vertellen dat deze gevoelens door jou gehoord en gezien willen worden. Daar ligt de sleutel tot bevrijding. Stap voor stap herstel je met stembevrijding het contact met jouw gevoelswereld, jouw lichaam, en jouw innerlijke stem, jouw wijsheid, jouw intuïtie. Zodat jij jouw grenzen weer kunt voelen, en weet waar jij trouw aan kan zijn.

Aan jouzelf.


Tip: Online module 'Vergroot je Vertrouwen & Ontdek je Talent'

Herken jij jezelf in (sommige punten van) bovenstaande? Wil je jouw vertrouwen vergroten, ontdekken wat bij jou past, en daar trouw aan zijn? Dan is de online module 'Stembevrijding & Vertrouwen' iets voor jou. Deze module bevat een theorie video over vertrouwen & trouw zijn aan jezelf, en 5 videos met oefeningen:

1. Ontdek Jouw Talent

2. Zing Jouw Naam

3. Volop Genieten

4. Ontdek je Negatief Zelfbeeld

5. Lichaamsbewustzijn: in contact met de ander


#trouw #intuïtie #grenzen #stembevrijding #voelen #pleasen #druk #stress #ziekzijn #gezondheid #gevoel #innerlijkecriticus #rust #stilte #verslaving #burnout #chronischestress #ontspanning

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven