Zoeken
  • Praktijk Zonnekracht

Waarom vakantie zo heerlijk is?

Ik kom net terug van een heerlijke kampeer vakantie aan zee en in de Biesbosch. Voel me helemaal opgeladen en ontspannen. Wat maakt dat op vakantie gaan zo heerlijk is? En waarom kijken we altijd zo verlangend uit om op vakantie te gaan?


Als je op (kampeer)vakantie bent, dan ben je ten eerste veel buiten, lekker in de natuur De natuur ontspant. Er zijn weinig prikkels. En ik denk dat dit de kern is. Weinig prikkels.


Ten tweede draait het leven van een vakantie/kampeerdag vooral om de basis dingen. Die worden weer hoofdzaak i.p.v. bijzaak. Zoals douchen, wandelen, eten koken, de afwas doen, naar bed gaan. Al die dingen nemen ook meer tijd - denk aan koken op een gaspitje - maar we nemen ook zelf de tijd ervoor.


In het begin van een vakantie voel je misschien nog onrust. Heb je moeite met ontspannen. Sta je nog aan, in de doe modus Het is eigenlijk een soort afkicken van een gejaagd bestaan, vol met prikkels en allerlei to-do's. In een omgeving met weinig prikkels kan je pas voelen hoe druk je van binnen bent.


Gaandeweg kom je in een andere staat van zijn. Kan je ontspannen, relaxen, ervaar je meer ruimte.


En dat komt doordat we niet veel meer doen dan deze basis dingen in een omgeving met weinig prikkels. Het voelt alsof we de tijd van de wereld hebben. De tijd lijkt ook langzamer te lopen. En dat is het moment dat we kunnen zakken, zijn en relaxen en genieten. En heeee, dan voel je ineens de ruimte om wel dat boek te lezen dat al zo lang ligt te verstoffen op je boekenplank. Of voel je ineens de energie om op die surfplank te staan, of om wel met je kind te spelen en daar aandacht voor te hebben.

Omdát jij meer ruimte ervaart, kan er ook weer meer ontstaan.


Ik voel na mijn vakantie weer ruimte om deze blog te schrijven. Mijn inspiratie stroomt. Het komt als vanzelf uit me Inspiratie komt van het Latijnse woord inspirare, dat inblazen of inademen betekent. Oftewel, het leven inblazen, de geest krijgen, weer op adem komen. Daar is ruimte voor nodig. Anders bekneld of knelt het af.


Zonde eigenlijk dat we onszelf zo volproppen met allerlei to-do’s in ons leven. Al die verwachtingen, incl. vaak die van jezelf. Wat jij vind dat jij allemaal moet. Dat benauwd en geeft overmatig stress aan je systeem.


Hoe zou de wereld eruit zien als we in ons leven de basis dingen weer hoofdzaak maken? Wat voor ruimte en inspiratie zou dan ontstaan? Volgens mij ontstaan er dan hele mooie dingen in de wereld waar ik verlangend naar uitkijk.


Dan naar jou, lieve lezer. Hoe zou jouw leven eruit zien als je het weer laat draaien om die basis dingen? Jezelf minder een overload aan prikkels te gunnen? Om alle ruis eruit te halen? Echt de tijd te nemen, te maken? Als eerste natuurlijk dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt, maar op een of andere manier toch doet, omdat het moet van jezelf, of verwacht wordt door anderen, of….(er zijn legio redenen te bedenken). Wat als je kiest voor jezelf? Om niet zo veel meer te hoeven? Om daadwerkelijk jouw leven te gaan leven? Te ervaren wat voor een ruimte er ontstaat?


Wat gaat er door je heen als je dit leest? Laat het me weten in een PB of hieronder in de comments.


Liefs, Elisa

#stembevrijding #coaching #vakantie #basis #ruimte #leefjouwleven #inspiratie #persoonlijkeontwikkeling

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven