Zoeken
  • Praktijk Zonnekracht

Wat is vrijheid?

Wat is vrijheid? In het tweede jaar van de stembevrijdingsopleiding worden wij, de studenten gestimuleerd om columns te schrijven. Stembevrijding gaat over je stem ontdekken, deze voelen en deze laten horen, spreken en uiten wat je te zeggen hebt, wat kloppend voelt voor jou. Jouw waarheid leven. In lijn en in verbinding met jezelf. De schrijfopdracht voor de eerste column: wat is vrijheid?

In deze tijd een column schrijven over vrijheid en bevrijding, terwijl veel mensen zich door de huidige maatschappelijke situatie behoorlijk onvrij voelen. En nu al helemaal met de gedeeltelijke lockdown. Mmmm een behoorlijke uitdaging, of, als ik hem omdraai (en ik hou van omdraaien, omdenken, omdoen ;) dan is dit misschien juist erg nodig, en is er veel behoefte aan een column over vrijheid en bevrijding.

Mijn ervaring met vrijheid


Ik heb me jaren onvrij gevoeld. Ik probeerde zo goed mogelijk te leven, te zorgen dat ik mijn werk goed deed, dat er goede dingen gedaan werden, die belangrijk waren voor een goed milieu, de natuur, leefomgeving, het voortbestaan van de wereld, tegemoet te komen aan de wensen en grillen van mijn partner, sociaal zijn, leuke dingen doen met vrienden, en ga zo maar door. Het waren mijn eigen keuzes, maar ik had niet door dat ik mezelf daarmee compleet uitputte en voorbij rende. Ik dacht als sterke, ambitieuze onafhankelijke vrouw dat ik het allemaal wel even kon. Voor mij was dat normaal.


Ik denk juist dat ik door deze onvrijheid vrijheid meer heb leren kennen en waarderen. Als ik terugkijk dan voelde ik me niet onvrij, maar eerder druk, bezig, altijd maar aan het rennen, achter de feiten aanhollen, bezig met de toekomst, want dan wordt het beter. Erkennen dat je je onvrij voelt in the heath of the moment is niet eenvoudig. Er is gewoonweg te veel om op dat moment ook nog te gaan reflecteren. Daar is afstand voor nodig, rust en ruimte. Ik werd drie jaar geleden door mijn burn-out keihard stilgezet.

Persoonlijke crisis


Eigenlijk heb ik door mijn burn-out, die ik toch als een persoonlijke crisis zie, mijn vrijheid hervonden. Dat klinkt misschien gek, want ik voelde me behoorlijk beperkt en onvrij in mijn mogelijkheden. Maar juist door de beperking, heb ik geleerd weer stil te staan bij mezelf, te voelen. Misschien dat ik daarom ook minder moeite heb met de lockdown van nu, omdat ik al een paar jaar klaargestoomd ben ;P

Ik sta nu eerder stil bij hoe het in mezelf is, zorg goed voor mezelf, kom voor mezelf op, zeg nee als ik voel dat ik het niet wil, en ik voel de basis in mijzelf, wat ik wel en niet wil. Een sterke basis, waarin ik me veilig voel, en vrij kan en wil zijn wat ik te doen heb hier op aarde. Zelfs onder moeilijke omstandigheden. Ik moet dan ook altijd denken aan mensen als Nelson Mandela. Onder barre omstandigheden, met nog minder vrijheid dan dat wij nu hebben, vond hij rust, liefde, compassie in zichzelf. Eigenlijk vond hij vrijheid in behoorlijke onvrije omstandigheden.


Innerlijke vrijheid


En daar draait het om volgens mij. Innerlijke vrijheid. Voor mij is vrijheid bewustzijn/wording in jezelf en jouw innerlijke binnenwereld. Dat je jouw angsten en draken leert aankijken, die te voelen, en ook weten dat je een keuze hebt hoe je daarnaar handelt. Om door de donkerte heen het licht en de ruimte weer te ervaren. Weet dat je altijd een keuze hebt. Het goede nieuws is: dat zit allemaal in jou. Jij hebt die keuzevrijheid. Als jij je innerlijke waarheid kent, voelt en daarmee in contact staat, dan weet je steeds beter welke keuze jij wilt maken.

Vrijheid is ook dat je het bij jezelf houdt. Dus je niet afhankelijk maken van de buitenwereld, verwachten dat anderen het voor je oplossen, veranderen, etc. Of anderen, de grote boze buitenwereld, verwijten maken, en daar tegen vechten. In mijn beleving zet je jezelf daarmee alleen maar vast, schakel je jezelf daarmee uit. Eigenlijk ontneem jijzelf daarmee je eigen vrijheid. Vrijheid is ook om hulp durven vragen, je kwetsbaar opstellen. Je stelt jezelf daarmee open, en daardoor ontstaat verbinding, zowel in jezelf als tussen elkaar. Je hoeft het niet alleen te doen.

Jij hebt je eigen vrijheid in handen


Haha ik durfde dus jarenlang geen keuzes te maken. Bang dat ik de verkeerde keuze maakte. Een pleaser die het allemaal goed wilde doen, mezelf afhankelijk maakte van anderen en ook veiligheid en zekerheid wilde, dus van tevoren willen weten of het een goede keuze is....Herkenbaar? Maar…dat weet je nooit van tevoren, en je houdt jezelf daarmee alleen maar klein. Het enige wat altijd blijft is jezelf (tenminste in dit leven), en jouw innerlijke raadgever, jouw intuïtie, stem en gevoel. Oftewel: je hebt je eigen vrijheid in handen.

Een crisis zoals we deze vandaag beleven in de maatschappij legt een vergrootglas op dingen in jezelf die je nu extra tegenkomt….de vele draken, innerlijke angsten steken nu de kop op, en worden ook gevoed en uitvergroot door de media. Hoe hou je jezelf hierin staande? En is het nodig jezelf hierin staande te houden? Het vechten, piekeren erover en verkrampen daarin kost naar mijn beleving bakken met energie. En je hebt toch geen invloed op wat anderen doen, hoe de wereld beweegt. Je legt je invloed daarmee namelijk buiten jezelf, en je maakt jezelf daarmee onvrij.

Kans voor innerlijke groei


Zo’n crisis biedt wel een kans voor innerlijke groei. Hoe kun je zelf omgaan met die draken en innerlijke angsten? Wat heb je nodig? Misschien is dat extra zelfzorg, aandacht voor jezelf, tijd voor jezelf inruimen, toch die vriendin opbellen, afspreken, jezelf laten masseren, en wie weet heb je meer nodig, extra begeleiding in jouw innerlijke zoektocht en gevoelswereld.

Een beperking, of crisis, is dus niet per definitie slecht, ook al voelt het angstig, onveilig en onvrij. Het kan je juist brengen naar je vrijheid, meer zelfvertrouwen en autonomie. Als je durft te vertrouwen op je eigen innerlijke raadgever en uit die beweging stapt gericht op buiten en de weg naar binnen maakt.


#vrijheid #innerlijkevrijheid #draken #innerlijkegroei #crisis #autonomie #stembevrijding #jouwleven #zelfvertrouwen #angsten #persoonlijkeontwikkeling #innerlijkewijsheid #coaching #emoties #zelfbewustzijn #leefjouwleven #aanvaarding

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven